Home About Stuffs Twitter Follow Dash

landlord


" I just wanna fly away with my friend from all the bitch for a while "

INSTAGRAM


Credits

© Template design by Adila. thanks for Base code by Atiqah.

Newbie : Tips Mudah Berblogging
Sunday, 20 October 2013 • 05:38 • 0 comments



Assalamualaikum. ^.^

Aimi sebenarnya idok lee rajin sangat nak buat tips untuk newbie nie.Tapi,disebabkan kawan aimi nie baru berblogging and memerlukan tutorial,aimi tolong jee.orang lain pun boleh ikut. =')

Menulis Entry.

Kalau cakap pasal tulis entry,rasa Aimi,semua orang boleh menulis kan?hehehe.Sebenarnya dari segi bahasa,blogger tak boleh menulis 100% Bahasa pasar dan 100% BMT(BahasaMelayuTinggi).

Contoh 100% BahasaPasar :

 As'kum sume.
Korang ap kabar?sihat x?aq sihat jew. ^o^ 

Biasa nya,bahasa macam nie,orang pakai dalam facebook,chat dan lain-lain.Bak kata sifu aimi,bahasa gangster. >.<

Contoh Ayat Simple :

Assalamualaikum. ^^v
Rajin pulok pepagi ni aku update entry baru kan?Semangat membara gitu.

Ayat macam ni dipanggil ayat santai.sesuai untuk blogger-blogger yang sempoi jee kan?

Warna Matching

Aimi sebenarnya tak lah pandai sangat nak berwarna-warni nie,tapi,setiap warna yang kita pilih,mesti kena dengan tema.Macam contoh tema kawaii.Jangan lah dipadankan dengan warna hijau katak pulak kan?Kita semua tau yg kawaii nie,tema blog yang sweet2 cecomel kan?warna pun warna lembut.jangan pulak header,cursor, dah cun . datang background warna merah menyala pulak.

Tapi,kalau tema kawaii,background warna hitam takpe.Asalkan bukan hitam plain,kena ada corak.macam  corak bintang yg animated gif gitu.

Sidebar Blog.

Sidebar blog nih pun satu hal.Kalau boleh sidebar blog nih jangan leeee serabut.Karang,credit kat atas,about kat bawah.kalau boleh,ikut yang nampak teratur lah.

Lagi satu,jangan banyak sangat widget kat sidebar.About,cbox,follower,Entry list,credits.dah cukup. =)



Ehh dah la tu.Banyak benor.Kang takde sape nak bace.Kalau ada ape-ape soalan,boleh la hang tanya dekat cbox naa?















               


0 Comments:

Post a Comment


|